skip to Main Content

En samling på mere end 60 bygninger, der repræsenterer det ypperste af dansk arkitektur og byggeskik – det er Realdania By & Bygs imponerende portefølje af historiske bygninger, der spænder fra Odense Adelige Jomfrukloster med kældre fra 1504 over herregården Hindsgavl, en række historicistiske bygninger fra 1800-tallet og en ballonhangar fra 1917 til nogle af de kendte 1900-tals arkitekters egne enfamiliehuse og sommerhuse, f.eks. Arne Jacobsen, Eske Kristensen, Halldor Gunnløgsson og Knus Friis.

Bygningerne er i brug og lejes ud til boliger, erhverv eller offentlige formål, men af lejekontrakten fremgår det, at bygningen et par gange om året skal åbnes for rundvisninger. I ca. 20 af bygningerne er det mig, der viser rundt. Jeg fortæller selvfølgelig om arkitekten og arkitekturen og forsøger at åbne øjne hos deltagerne for træk i bygningen, de måske ikke selv havde lagt mærke til. Men jeg lægger også vægt på at sætte bygningen ind i en større sammenhæng med sin samtid og dens strømninger.

En stor ros fik jeg efter en rundvisning, hvor en deltager fortalte mig, at hun godt nok stadig ikke var så vild med det pågældende hus (som en anden i øvrigt har sammenlignet med en nedlagt skofabrik i Herning), men at hun efter min formidling nu godt kunne se, hvad der var særligt og godt ved det. Det er netop det, jeg har som formål med min formidling!

Back To Top