I november 2024 udkom bogen Elementhuse 1947-1955 på forlaget Strandberg Publishing – min første bog på forlag som eneforfatter. Bogen handler om nogle ganske almindelige og samtidig aldeles ualmindelige enfamiliehuse opført af noget andet end de ellers traditionelt anvendte mursten. Men efter krigen opstod mangel på blandt andet mursten, og derfor valgte staten at støtte huse, der var opført af noget andet: elementhuse. Husene blev bygget af træbetonplader, af træ (import fra Finland) eller af genbrugte flygtningebarakker fra krigens tid. Fællesnævnerne var: Ingen eller få mursten og nogle dengang nye og uafprøvede byggesystemer, som ingen havde erfaring med. Derfor krævede det mod og pionerånd fra alle parter for at få det til at lykkes. En del af husene findes stadigvæk – mange af dem i vellykkede og i dag attraktive bebyggelser.
Bogens indhold, disponering, illustrationer, nye fotografier, omslag og layout går op i en højere enhed som resultat af et fantastisk godt samarbejde med redaktør Lil Vad-Schou, fotograf Anders Sune Berg og grafikerne Rasmus Koch og Till Rickert; Bogens forside og kantskårne ’blok’ er i sig selv et ’element’!
Bogen kan købes i boghandelen eller direkte hos forlaget eller i Arkitektforeningens webshop.
I forbindelse med udgivelsen skrev journalist Marie Kraul i det digitale netmedie Byrummonitor en artikel om emnet, og i løbet af 2025 holder jeg en række foredrag om det.
Bogen er fagfællebedømt, og fagfællen foreslog, at noget af det oprindelige indhold kunne klippes ud og blive til en bog i sig selv – det arbejder jeg lige nu videre med!
Her ses forsiden skabt af bogens grafikere fra Rasmus Koch Studio. Foto: Strandberg Publishing.